Het ,,bedisselen” van ombuiging van regels moet verleden tijd zijn, zei Rutte. De premier wees erop dat Frankrijk en Duitsland in het verleden ermee weg kwamen zich niet te houden aan regels uit het stabiliteits- en groeipact, waarin regels staan dat landen niet te veel tekorten hebben.
Er moet worden gecontroleerd of landen zich aan de regels houden, vindt Rutte. Maar welk instituut daarvoor wordt aangewezen, is wat hem betreft ,,verhaal 2”.
Euroregering
Dinsdag gaven de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy een aanzet tot het instellen van een soort euroregering die toezicht moet houden op begrotingen van lidstaten. EU-president Herman van Rompuy zou de voorzitter van die economische raad moeten worden.
Rutte vindt niet dat Nederland bepaalde bevoegdheden uit handen geeft, als ‘Brussel’ toezicht gaat houden op begrotingen. ,,Een deel van onze soevereiniteit gaven we al uit handen toen we de euro invoerden. Toen is ook afgesproken dat sancties mogelijk moeten zijn, alleen dat is nooit ingevuld.”
De wet voorschrijven
De premier erkende dat het mogelijk is dat ook Nederland in de toekomst op de vingers wordt getikt. ,,Maar het is niet denkbaar dat we ooit in aanmerking komen'', zei hij. Strengere regels en sancties moeten volgens hem vooral voorkomen dat we ,,waarde overdragen van noord naar zuid''.
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat het niet zo is dat Frankrijk en Duitsland ,,zomaar de wet kunnen voorschrijven'' in Europa. Volgens hem pleiten die landen voor zaken waarvoor ons land zich al langer hard maakt. Maar volgens hem is in Europa over het begrotingstoezicht nog niet het laatste woord gezegd en wacht het kabinet het totaalplaatje af.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl